• HALI ÇEŞİTLERİ

    YÜN HALI:

    Yün halı, doğal bir malzeme olan yünden el dokuma ya da makine dokuması yöntemiyle üretilirler. Halı dokumasında geçmişte en fazla kullanılan ipliktir.Dokunan halılar doğal ve yumuşak bir dokuya sahiptir.Fiyatları yüksektir.

     

    AKRİLİK HALI:

    Akrilik halı, dokusu yüne çok benzeyen sentetik bir elyaf olan akrilik ipliğinden dokunur. Ülkemizde, halı dokumada en fazla kullanılan yapay elyaftır. Akrilik halı fiyatları ekonomiktir. Yanıcı bir ipliktir.

     

    POLYAMİD HALI:

     Polyamid, dayanıklılığı ve canlı renkleri ile bilinir.Özellikle duvardan duvara ve karo halılarda çok kullanılır.

     

    PAMUK HALI:

     Pamuk halı, su emiciliği ve natürel dokusu ile bilinen pamuk ipliğinden dokunur. Banyo halılarında kullanımı yaygındır.

     

    BAMBU HALI:

    Bambu halı, son zamanlarda konfeksiyon ve ev tekstilinde oldukça kullanılan bambu ipliğinden dokunur.Bambu elyafı ekolojik ve sürdürülebilirdir.Bambu iplikten dokunan halılar yumuşak dokusu ve parlaklığı ile bilinir.

     

    İPEK HALI:

    Doğal ipek elyafından dokunan halılardır.Naturel bir parlaklığa sahiptirler.Kullanımı zahmetli ve fiyatları oldukça yüksektir.

     

    İPEK HALI:

    Doğal ipek elyafından dokunan halılardır.Naturel bir parlaklığa sahiptirler. Kullanımı zahmetli ve fiyatları oldukça yüksektir.

     

    POLYESTER HALI:

    Farklı büküm ve boyama teknikleri sayesinde halı endüstrisinde çığır açmıştır. Yüksek sıklıkta el halısı görünümünde halıların üretilemesini sağlamıştır. Polyester halılar kullanışlı ve uzun ömürlüdür.

    kaynak  www.apexhali.com

  • HALIDAKİ ÇAMUR LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

    Halıdaki çamur lekesini çıkarmak için çamur bulaşmış bölgeye yemek tuzu dökün. Yaklaşık 15 dakika lekeli bölgede tuzu bekletin. Tuz çamuru içine çekecektir. Sonra o bölgeyi elektrikli süpürgeniz ile çektirin. Süpürülen halıdaki çamur lekeleri sizi hiç zorlamadan ve halıya zarar vermeden çıkacaktır.
    Bir başka yöntem de suya sirke katarak temizlemektir. Suyun içerisine sirke katarak temizleme maddesi hazırlayalın. Kurumuş çamuru fırça yardımı ile iyice fırçaladıktan sonra o bölgeyi hazırladığınız karışımla silin. Çamur lekelerinin çıkmış olduğunu göreceğiz. Ama tavsiyemiz tuz ile yapılan temizliktir.

     

     

    kaynak : www.enderhali.com

     

  • HALIDAKİ KAN LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

    Halıdaki kan lekesini çıkarmak için öncelikle leke olan bölüme soğuk su ile ıslatılmış bezi bastırarak tamponlamak gerekmektedir. Asla sıcak su kullanılmamalı ve sağa sola ovalama yapılmamalıdır.Sonra bir çay kaşığı ağartıcı ve alkali içermeyen deterjanı yaklaşık bir bardak gayet soğuk suya katılarak karışım hazırlanmalıdır. Hazırladığımız karışımı bez veya süngere emdirerek halıdaki kan lekesi üzerine doğrudan uygulanmalıdır. Az su kullanılarak durulandıktan sonra kalan nemi pamuklu bez veya kağıt havlu yardımı ile iyice emdirip almak gerekmektedir.

    Bir başka yöntem de; nişastadan hazırlanacak karışımı kullanılabilir. Bir su bardağı suyun içerisine nişasta ekleyerek macun kıvamına gelene kadar karıştırmalıyız. Leke olan bölgeye macunu bolca sürdükten sonra kurumasını bekleyin. Nişastanın kan lekesini emdiğini göreceğiz. Kuruyan karışımı kaşık yardımı ile fazlasını aldıktan sonra elektrik süpürgesi ile çektirin. Bu işlemi leke çıkana kadar bir kaç defa tekrarlayın.

     

    kaynak: www.enderhali.com

  • HALIDAKİ ŞARAP LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

    Halıdaki şarap lekesini çıkarmak için en iyi ve basit yöntem beyaz şarap kullanmaktır. Önce şarap dökülen bölge hemen pamuklu bez veya kağıt havlu ile emdirilmelir. Sonra beyaz şarabı fazlaca döküp ıslak kuru süpürge ile aldırılmalıdır. Sonra bir yemek kaşığı ağartıcı içermeyen ve alkali olmayan karışım hazırlayıp o bölge fazla zorlanmadan silinip kurutulmalıdır.

    Kaynak  www.enderhali.com

  • HALIDAKİ ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

    Halıdan çay lekesini çıkarmak sanıldığı kadar zor değildir. Paniğe kapılmadan dökülen bölgedeki çayı kağıt havlu ile emdirmeliyiz. Daha sonra üzerine bolca kolonya döküp biraz beklediğimizde göreceğiz ki leke kendiliğinden yok olacaktır. Tamamen izi kaybolmadıysa bir su bardağının üçte birine sirke koyup tamponlayarak lekenin üzerine sürmeliyiz. Bir süre bu karışımı sürdükten sonya tekrar kağıt havlu ile emdirmeliyiz. Göreceğiz ki leke kaybolacaktır.
    Bilinmelidir ki tamamen yün olan halılarda (nepal, çin, veya yöresel el dokuma açık renk) çay lekesi mutlaka bir iz bırakacaktır. Yün doğası gereği hemen çayın rengini alacaktır.

     

    kaynak  www.enderhali.com

  • HALIDAKİ MUM LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

    Halıdaki mum lekesini çıkarmanın en basit ve kolay yolu selülozik tinerle silmektir. Yöntemi denediğimizde göreceğimiz ki leke hemen kaybolacaktır. Eğer tiner temin edemiyorsak panik yapmadan mumun iyice kuruyup soğumasını beklemeliyiz. Hemen müdahele edersek daha fazla bölüme bulaştırmış oluruz. Kuruduktan sonra halı üzerinde kalan fazlasını kazıyıp almalıyız. Sonra ütümüzle çok aşırı sıcak yapmadan kağıt havluyu koyup ütülemeliyiz. Kağıt havlunun halıdaki mumu emip kaybolduğunu gözlemliyebiliriz.

     

    kaynak : www.enderhali.com

  • HALIDAKİ MÜREKKEP LEKESİ NASIL ÇIKARILIR ?

    Halıdaki mürekkep lekesini çıkarmak için kullanabileceğimiz en etkili malzeme nişastadır. Öncelikle mısır nişastası ve süt ile bir macun hazırlanmalıdır. Hazırlanan macun mürekkep lekesinin üzerine uygulandıktan sonra birkaç saat iyice kuruyup toz haline gelene kadar beklenmelidir. Daha sonra tozu vakumlandığında görülecektir ki mürekkep lekesi kaybolacaktır.
    Ayrıca bu uygulama yağ lekelerinde de uygulandığında çok etkili bir yöntem olduğunu görülebilir.

    www.enderhali.com

X
Heman Arayın